Exkurze 8. tříd do „BAŇKÁRNY“

Dne 6. 10. se osmé třídy vydaly konečně na plánovanou exkurzi. Proč konečně? Byl naplánován již před dvěma lety, ale Covid veškeré plány přerušil. Až nyní se vše zdařilo. Kam se jelo? Do výrobny tradičních skleněných ručně foukaných a malovaných vánočních ozdob s názvem Slezská tvorba. A jeli jsme do Opavy. Sraz v 6:45 na vlakovém nádraží byl pro některé velmi ranní, ale dostavili se opravdu všichni.

Když jsme dorazili na dané místo, rozdělili jsme se na tři skupiny. První skupina s p.uč. Tesařovou šla do výrobny, druhá skupina s p.uč. Smolkou byla v obchodě a nakupovala a třetí skupina malovala svoji vlastní baňku s p.uč. Ptakovou. Pak jsme se všichni prostřídali.

Ve výrobně se děti seznámily s technikou foukání, s materiálem a co se dělá s odpadem. Také u malování obdivovaly, jak je každá baňka stejná. Všechny ženy, které tam pracují, byly velmi sdílné a ukázaly nám vše, co ten den mají za práci. Padla také otázka peněz a děti byly docela překvapené, jak málo peněz zaměstnanci dostávají, za tak náročnou práci.

Každý si tedy ještě nazdobil svoji baňku, kdo chtěl, nakoupil a…. jeli jsme domů plni dojmů.

Tak zase někdy v Opavě!

Mgr. Janina Ptaková